Food and Agro Conference 2024
Bank BNP Paribas jest pomysłodawcą Food & Agro Conference, która pierwotnie nosiła nazwę Agrokonferencji. Pierwsza edycja tego wydarzenia skierowanego do sektora rolno-spożywczego została zorganizowana w 2006 r. i przez kolejne lata stała się ważnym, dorocznym spotkaniem banku z Klientami i instytucjami z tej branży. Przez uczestników doceniana jest jako ważna platforma wymiany poglądów, świetna okazja do merytorycznej dyskusji, poruszania tematów aktualnych i istotnych dla producentów, przetwórców, dostawców i dystrybutorów działających w agrobiznesie. Wielu ceni sobie niepowtarzalną, rzeczową i przyjazną atmosferę Agrokonferencji. W 2020 roku Agrokonferencja zyskała międzynarodowy charakter i przekształciła się w Food & Agro Conference.
W tym roku Food & Agro Conference odbędzie się pod hasłem Człowiek z AI – symfonia przyszłości.
Od kilku lat żyjemy w świecie eksplodujących niepewności. Najpierw pandemia, a później wojna w Europie i zrywanie tradycyjnych zależności między państwami pokazały, że spokojnego i przewidywalnego życia już nie ma. W takim kontekście w naszą rzeczywistość szeroko wkracza Sztuczna Inteligencja (AI). To kolejny czynnik ogromnej zmiany.
Tym razem jednak może być to zmiana pozytywna. Pokierowanie rozwoju wydarzeń w tę stronę nie będzie jednak wolne od wysiłku. AI trzeba się nauczyć. Trzeba nadążyć za jej rozwojem, a ten jest niezwykle szybki. Niezbędne jest też jej wpięcie w system gospodarczy tak, aby zyski z jej użytkowania przewyższały koszty korzystania z niej – nie tylko finansowe, ale np. społeczne czy środowiskowe. AI bowiem będzie choćby powodować zmiany na rynku pracy, a jej stosowanie już konsumuje bardzo duże ilości energii.
Zmian nie uniknie także sektor produkcji żywności i rolnictwa. Sposób, w jaki pozyskujemy żywność może zostać przemodelowany. Być może, dzięki opracowaniu, przy wsparciu AI, nowych procesów produkcyjnych produkcja żywności oderwie się od uprawy ziemi i hodowli żywych zwierząt. Niewykluczone, że zmieni się sposób nabywania żywności. Decyzje będą podejmować spersonalizowane algorytmy w aplikacjach osobistych urządzeń elektronicznych i w sprzęcie kuchennym. Nie będzie to już wynik gry z emocjami konsumenta i kupującego odbywającej się przy półce z produktami.
Jak zatem zmieni się świat i nasz sektor? Czy ludzie i AI zagrają w jednej orkiestrze? A jeśli tak, to kto będzie dyrygentem? Czy będziemy w stanie oddzielić inteligencję sztuczną od naturalnej? Kto na tym może zyskać, a kto stracić i jak się przygotować na kolejne nowe wyzwania?
03.10.2024 r. | |
10:00 | |
Miejsce Sala Kameralna Filharmonii Narodowej ul. Moniuszki 5, Warszawa |
Agenda
10:00 - 11:00 |
Rejestracja uczestników – powitalne śniadanie i kawa |
|
|
Część merytoryczna – 1 |
|
11:00 - 11:10 |
Powitanie przez przedstawicieli Banku BNP Paribas |
|
11:10 - 11:30 |
Prezentacja Wydarzenia na rynku żywności – podsumowanie ostatniego roku. |
Grzegorz Kozieja – dyrektor Departamentu Międzynarodowy Hub Food & Agri, Bank BNP Paribas |
11:30 - 12:00 |
Panel dyskusyjny Wydarzenia gospodarczo-sektorowe ostatniego roku. |
Prowadzący: Łukasz Grass – dziennikarz radiowy i telewizyjny Paneliści: Małgorzata Bonikowska – prezeska Centrum Stosunków Międzynarodowych i ośrodka THINKTANK Agnieszka Wolska – wiceprezeska zarządu, Bank BNP Paribas Adam Czerniak – doktor hab. nauk ekonomicznych, główny ekonomista i dyrektor ds. badań w Polityka Insight |
12:00 - 12:20 |
Prezentacja AI rozegra nas czy my rozegramy AI? |
Bartosz Urbaniak – szef Bankowości Food & Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę |
12:20 - 12:40 |
Panel dyskusyjny Połączony, świadomy, wymagający: Kim jest obecny konsument i jak za nim nadążyć? Debata młodych liderów. |
Prowadząca: Izabela Tworzydło – dyrektorka Departamentu Komunikacji Korporacyjnej, Bank BNP Paribas Paneliści: Weronika Czaplewska – Envirly Mateusz Kowalczyk – Foodsi Piotr Lazarek – Nirby |
12:40 - 13:20 |
Przerwa kawowa |
|
Część merytoryczna – 2 |
||
13:20 - 13:50 |
Panel dyskusyjny Kto będzie wybierał: konsument, maszyna czy człowiek z AI. |
Prowadzący: Łukasz Grass Paneliści: Joanna Karwowska-Koza – Strategy and Growth Director, Publicis Worldwide Poland Adam Baucza – prezes Fundacji Rozwoju Rolnictwa, Terra Nostra Tomasz Duda – dyrektor ds. Strategii i Innowacji, Samsung Electronics Polska Dariusz Maciołek – dyrektor zarządzający Pionu Komunikacji, Marketingu i Zaangażowania Społecznego, Bank BNP Paribas |
13:50 - 14:20 |
Prezentacja AI na talerzu – ale kto pociąga za sznurki? Scenariusze przyszłości. |
Katarzyna Figiel – specjalistka ds. foresightu w 4CF Kacper Nosarzewski – partner w 4CF i członek zarządu Polskiego Towarzystwa Studiów nad Przyszłością |
14:20 - 15:00 |
Power debata |
Prowadzący: Łukasz Grass Aleksandra Przegalińska – profesorka Akademii Leona Koźmińskiego, doktorka habilitowana w dziedzinie nauk o zarządzaniu Andrzej Dragan – profesor fizyki na Uniwersytecie Warszawskim oraz National University of Singapore |
15:00 - 15:10 |
Podsumowanie i zakończenie |
|
15:10 - 18:00 |
Obiad |