Food and Agro Conference 2025
Bank BNP Paribas jest pomysłodawcą Food and Agro Conference, która pierwotnie nosiła nazwę Agrokonferencji. Pierwsza edycja tego wydarzenia skierowanego do sektora rolno-spożywczego została zorganizowana w 2006 r. i przez kolejne lata stała się ważnym, dorocznym spotkaniem banku z Klientami i instytucjami z tej branży. Przez uczestników doceniana jest jako ważna platforma wymiany poglądów, świetna okazja do merytorycznej dyskusji, poruszania tematów aktualnych i istotnych dla producentów, przetwórców, dostawców i dystrybutorów działających w agrobiznesie. Wielu ceni sobie niepowtarzalną, rzeczową i przyjazną atmosferę Agrokonferencji. W 2020 roku Agrokonferencja zyskała międzynarodowy charakter i przekształciła się w Food and Agro Conference.
W tym roku Food and Agro Conference odbędzie się pod hasłem Smak zmian, zmiany smaku.
Przez lata sektor produkcji żywności w Polsce wyrósł na jeden z filarów polskiego eksportu oraz jeden z najbardziej istotnych sektorów krajowej gospodarki. To niezaprzeczalny sukces wszystkich, którzy byli zaangażowani w jego funkcjonowanie. Rozwój przyniósł jednak zmiany.
Polska nie jest krajem, który powinien opierać swoją konkurencyjność tylko na niskim koszcie produkcji i prostych przewagach. Dwadzieścia lat od wejścia do Unii Europejskiej polski sektor produkcji żywności coraz częściej może być kreatorem rzeczywistości na poziomie europejskim. Polska jest liderem UE w kilku kategoriach żywności.
Bogacące się społeczeństwo zmienia krajowego konsumenta. Jego smak i potrzeby ewoluowały i dalej będą się zmieniać. To Klient, który podróżuje, próbuje, a jednocześnie dba o koszt. Rośnie też liczba konsumentów urodzonych poza Polską.
Na zmiany krajowe nakładają się gwałtowne przemiany globalnego systemu polityczno-gospodarczego, który kształtuje się na nowo. Nowe umowy handlowe, potencjalne poszerzanie Unii Europejskiej, cła, ryzyka i konsekwencje zmiany klimatycznej. To potężne czynniki, które rzadko kiedy w historii występują w tym samym czasie.
Jubileuszowa, 20. edycja Food and Agro Conference ma miejsce w szczególnym czasie. Spojrzymy na ostatnie 20 lat, na to jak zmienił się sektor rolno-spożywczy w Polsce. Sprawdzimy, co kreuje zmiany i od czego one zależą. Zastanowimy się, co może być najważniejsze w kolejnych latach i jak dostosowywać się do nowych warunków oraz jaki smak będą mieć dla nas te zmiany.
![]() |
Data:
01.10.2025 r.
|
||
![]() |
Godzina:
14:30-22:00 |
||
![]() |
Miejsce:
Kinoteka w Pałacu Kultury i Nauki Pl. Defilad 1, Warszawa Wejście od Al. Jerozolimskich |
||
|
|||
Agenda
14:30 - 16:00 |
Rejestracja, lunch |
|
16:00 - 16:15 |
Powitanie przez przedstawicieli banku |
|
16:15 - 16:35 |
Prezentacja Polski złoty wiek |
Przemek Gdański – prezes zarządu, Bank BNP Paribas |
16:35 - 17:00 |
Prezentacja Rok na rynkach |
Grzegorz Kozieja – dyrektor Departamentu Analiz Sektora Food & Agro i Specjalizacji Sektorowych, Bank BNP Paribas |
17:00 - 17:30 |
Debata Ostatni rok i najbliższe perspektywy |
dr Katarzyna Dębkowska – starszy kierownik-koordynator analiz i procesów badawczych w Polskim Instytucie Ekonomicznym Sławomir Dębski – prof. dr hab. nauk humanistycznych, Kolegium Europejskie w Natolinie Agnieszka Wolska – wiceprezeska zarządu, Bank BNP Paribas |
17:30 - 18:00 |
Prezentacja Żywność przyszłości – jak viralowe trendy kształtują potrzeby żywieniowe |
Honorata Jarocka – associate director, Mintel |
18:00 - 18:30 |
Prezentacja Koniec początku |
Bartosz Urbaniak – szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę |
18:30 - 19:00 |
Power conversation |
Jagna Niedzielska Michael Moran |
19:00 - 22:00 |
Koktajl z muzyką na żywo |
Prelegenci
dr Katarzyna Dębkowska
Starszy kierownik-koordynator analiz i procesów badawczych w Polskim Instytucie Ekonomicznymprof. dr hab. Sławomir Dębski
Historyk, politolog, dyplomata oraz ekspert w zakresie stosunków międzynarodowychPrzemek Gdański
Prezes Zarządu Banku BNP ParibasŁukasz Grass
ProwadzącyHonorata Jarocka
Associate DirectorGrzegorz Kozieja
Dyrektor Departamentu Analiz Sektora Food & Agro i Specjalizacji Sektorowych, Bank BNP ParibasMichael Moran
Szef kuchni, restaurator i osobowość telewizyjnaJagna Niedzielska
Edukatorka kulinarnaBartosz Urbaniak
Szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i AfrykęAgnieszka Wolska
Wiceprezeska Zarządu Banku BNP ParibasMiejsce wydarzenia
Poprzednie edycje
2024 |
Człowiek z AI – symfonia przyszłości |
2023 |
Transformacja to niezbędna konieczność… i dlaczego się nie uda |
2022 |
Wstrząs równowagi |
2021 |
FIT FOR GREEN DEAL – FOOD FOR THE NEXT GENERATIONS Gotowi na Europejski Zielony Ład |
2020 |
Dominujące trendy – Nowe rozwiązania |
2019 |
Ewolucja czy rewolucja w ekosystemie dostawca – dystrybutor – konsument |
2018 |
Agro Ring – Starcie kosztów |
2017 |
Agro Trendy – nowy wymiar biznesu |
2016 |
Promocja.Żywności.pl |
2015 |
Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności |
2014 |
Skuteczne strategie sprzedaży w przemyśle spożywczym |
2013 |
Jak zwiększyć wydajność i zysk w produkcji rolno-spożywczej |
2012 |
Sektor rolno-spożywczy w latach 2014-2020 |
2011 |
Szanse polskiego sektora rolno-spożywczego na zmieniającym się światowym rynku producentów żywności |
2010 |
Zielona energia – jak bezpiecznie inwestować w odnawialne źródła energii |
2009 |
Europejskie Rolnictwo i Gospodarka Żywnościowa w Warunkach Światowego Kryzysu |
2008 |
Rolnictwo XXI w. – czy można produkować bez GMO |
2007 |
Możliwości wsparcia polskiego rolnictwa w latach 2007-2013 – krajowe i unijne programy pomocowe |
2006 |
Polskie rolnictwo w Europie |




