Food and Agro Conference 2025

Bank BNP Paribas jest pomysłodawcą Food and Agro Conference, która pierwotnie nosiła nazwę Agrokonferencji. Pierwsza edycja tego wydarzenia skierowanego do sektora rolno-spożywczego została zorganizowana w 2006 r. i przez kolejne lata stała się ważnym, dorocznym spotkaniem banku z Klientami i instytucjami z tej branży. Przez uczestników doceniana jest jako ważna platforma wymiany poglądów, świetna okazja do merytorycznej dyskusji, poruszania tematów aktualnych i istotnych dla producentów, przetwórców, dostawców i dystrybutorów działających w agrobiznesie. Wielu ceni sobie niepowtarzalną, rzeczową i przyjazną atmosferę Agrokonferencji. W 2020 roku Agrokonferencja zyskała międzynarodowy charakter i przekształciła się w Food and Agro Conference.

W tym roku Food and Agro Conference odbędzie się pod hasłem Smak zmian, zmiany smaku.
Przez lata sektor produkcji żywności w Polsce wyrósł na jeden z filarów polskiego eksportu oraz jeden z najbardziej istotnych sektorów krajowej gospodarki. To niezaprzeczalny sukces wszystkich, którzy byli zaangażowani w jego funkcjonowanie. Rozwój przyniósł jednak zmiany.

Polska nie jest krajem, który powinien opierać swoją konkurencyjność tylko na niskim koszcie produkcji i prostych przewagach. Dwadzieścia lat od wejścia do Unii Europejskiej polski sektor produkcji żywności coraz częściej może być kreatorem rzeczywistości na poziomie europejskim. Polska jest liderem UE w kilku kategoriach żywności.

Bogacące się społeczeństwo zmienia krajowego konsumenta. Jego smak i potrzeby ewoluowały i dalej będą się zmieniać. To Klient, który podróżuje, próbuje, a jednocześnie dba o koszt. Rośnie też liczba konsumentów urodzonych poza Polską.

Na zmiany krajowe nakładają się gwałtowne przemiany globalnego systemu polityczno-gospodarczego, który kształtuje się na nowo. Nowe umowy handlowe, potencjalne poszerzanie Unii Europejskiej, cła, ryzyka i konsekwencje zmiany klimatycznej. To potężne czynniki, które rzadko kiedy w historii występują w tym samym czasie.

Jubileuszowa, 20. edycja Food and Agro Conference ma miejsce w szczególnym czasie. Spojrzymy na ostatnie 20 lat, na to jak zmienił się sektor rolno-spożywczy w Polsce. Sprawdzimy, co kreuje zmiany i od czego one zależą. Zastanowimy się, co może być najważniejsze w kolejnych latach i jak dostosowywać się do nowych warunków oraz jaki smak będą mieć dla nas te zmiany.

SZCZEGÓŁY WYDARZENIA
Data:
01.10.2025 r.
Godzina:
14:30-22:00
Miejsce:
Kinoteka
w Pałacu Kultury i Nauki
Pl. Defilad 1, Warszawa
Wejście
od Al. Jerozolimskich
plusDo formularza

Agenda

14:30 - 16:00

Rejestracja, lunch

16:00 - 16:15

Powitanie przez przedstawicieli banku

16:15 - 16:35

Prezentacja Polski złoty wiek

Przemek Gdański – prezes zarządu, Bank BNP Paribas

16:35 - 17:00

Prezentacja Rok na rynkach

Grzegorz Kozieja – dyrektor Departamentu Analiz Sektora Food & Agro i Specjalizacji Sektorowych, Bank BNP Paribas

17:00 - 17:30

Debata Ostatni rok i najbliższe perspektywy

dr Katarzyna Dębkowska – starszy kierownik-koordynator analiz i procesów badawczych w Polskim Instytucie Ekonomicznym

Sławomir Dębski – prof. dr hab. nauk humanistycznych, Kolegium Europejskie w Natolinie

Agnieszka Wolska – wiceprezeska zarządu, Bank BNP Paribas

17:30 - 18:00

Prezentacja Żywność przyszłości – jak viralowe trendy kształtują potrzeby żywieniowe

Honorata Jarocka – associate director, Mintel

18:00 - 18:30

Prezentacja Koniec początku

Bartosz Urbaniak – szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę

18:30 - 19:00

Power conversation

Jagna Niedzielska

Michael Moran

19:00 - 22:00

Koktajl z muzyką na żywo

Prelegenci

dr Katarzyna Dębkowska

Starszy kierownik-koordynator analiz i procesów badawczych w Polskim Instytucie Ekonomicznym
Więcej

prof. dr hab. Sławomir Dębski

Historyk, politolog, dyplomata oraz ekspert w zakresie stosunków międzynarodowych
Więcej

Przemek Gdański

Prezes Zarządu Banku BNP Paribas
Więcej

Łukasz Grass

Prowadzący
Więcej

Honorata Jarocka

Associate Director
Więcej

Grzegorz Kozieja

Dyrektor Departamentu Analiz Sektora Food & Agro i Specjalizacji Sektorowych, Bank BNP Paribas
Więcej

Michael Moran

Szef kuchni, restaurator i osobowość telewizyjna
Więcej

Jagna Niedzielska

Edukatorka kulinarna
Więcej

Bartosz Urbaniak

Szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę
Więcej

Agnieszka Wolska

Wiceprezeska Zarządu Banku BNP Paribas
Więcej

Miejsce wydarzenia


Poprzednie edycje

2024

Człowiek z AI – symfonia przyszłości

2023

Transformacja to niezbędna konieczność… i dlaczego się nie uda

2022

Wstrząs równowagi

2021

FIT FOR GREEN DEAL – FOOD FOR THE NEXT GENERATIONS

Gotowi na Europejski Zielony Ład

2020

Dominujące trendy – Nowe rozwiązania

2019

Ewolucja czy rewolucja w ekosystemie dostawca – dystrybutor – konsument

2018

Agro Ring – Starcie kosztów

2017

Agro Trendy – nowy wymiar biznesu

2016

Promocja.Żywności.pl

2015

Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności

2014

Skuteczne strategie sprzedaży w przemyśle spożywczym

2013

Jak zwiększyć wydajność i zysk w produkcji rolno-spożywczej

2012

Sektor rolno-spożywczy w latach 2014-2020
– szanse i zagrożenia wynikające z nowej perspektywy finansowej

2011

Szanse polskiego sektora rolno-spożywczego na zmieniającym się światowym rynku producentów żywności

2010

Zielona energia – jak bezpiecznie inwestować w odnawialne źródła energii

2009

Europejskie Rolnictwo i Gospodarka Żywnościowa w Warunkach Światowego Kryzysu

2008

Rolnictwo XXI w. – czy można produkować bez GMO

2007

Możliwości wsparcia polskiego rolnictwa w latach 2007-2013 – krajowe i unijne programy pomocowe

2006

Polskie rolnictwo w Europie

WRÓĆ DO GÓRY
Przejdź do treści